Jug Theo
Industrie

De energietransitie is in volle gang

Wat bedoelt men met de energietransitie?

De term energietransitie betekent letterlijk energieovergang. Dit proces houdt in dat er afgestapt wordt van het gebruik van fossiele brandstoffen (zoals aardgas, steenkolen of hou als energievoorzieners) en in plaats daarvan duurzame energie wordt gebruikt.Hierbij kan gedacht worden aan zonne-energie via zonnepanelen, windenergie via windmolens of energie door middel van waterkracht.

Het doel hierbij is om energieneutraal te worden en de CO2-uitstoot te minimaliseren of, liever nog, volledig te neutraliseren. Naast het gebruik van duurzame, milieuvriendelijke energiebronnen is recycling en hergebruik van grondstoffen eveneens een aspect dat tot de wereld van de energietransitie gerekend kan worden, net als het toepassingen van isolatie in huis en in bedrijven, zoals driedubbel glas (HR+++). 

 

Enkele voorbeelden van energietransitie

In Nederland zijn er, mede door subsidies en door voorlichting, steeds meer particulieren en bedrijven die bewust kiezen voor het gebruik van duurzame energie. Door de subsidiëring van energiebesparende maatregelen kunnen ook personen en bedrijven die niet zo vermogend zijn, aanpassingen in hun bedrijf of woning doen om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen.

Spouwmuurisolatie is een mooi voorbeeld. Deze vorm van isoleren is relatief voordelig (zeker met subsidie): het isoleren van de spouwmuren kost doorgaans minder dan 900 euro, en als daarbij subsidie wordt verstrekt bent u voor 500 tot 600 euro klaar. Deze investering zorgt ervoor dat het huis in de winter warme en in de zomer koeler blijft en levert zo veel energiewinst op. Binnen drie tot vijf jaar is de investering in spouwmuurisolatie terugverdiend!

Een ander voorbeeld van het meedoen aan de energieverandering is gebruikmaken van zonnepanelen op het dak van uw bedrijfspand. Een woning met ongeveer 14 tot 17 efficiënte zonnepanelen wordt van voldoende stroom voorzien om niet meer afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnetwerk. Dat bespaart natuurlijk veel op de energienota. En fijn is verder dat zonnepanelen in deze aantallen binnen ongeveer 5 tot 8 jaar volledig zijn terugverdiend. Daarna kan er nog jarenlang gratis stroom opgewekt worden. En bij teveel stroom? Dan levert u dit gewoon terug aan de netwerkbeheerder en strijkt u daarvoor nog wat extra centen op! Heerlijk toch?

Meer informatie over de energietransitie

Wilt u meer weten over de energietransitie of zelf als ondernemer, particulier of professional meer doen op dit gebied? Bekijk de kennisbank van Stadszaken.nl voor meer informatie.