Nederlanders zijn uitgekookt als het gaat een paar Euro te besparen

Wijn kopen, bewaren en serveren

Veel Nederlanders gaan naar Frankrijk op vakantie en bezoeken menig wijnboer. De wijnboeren zien de Nederlanders graag komen, omdat ze met grote hoeveelheden wijn kopen. Een boer die aangesloten is bij een cooperatie kan op deze wijze wat extra (niet geregistreerde) inkomsten genereren. Per volwassene mag je 120 flessen wijn vervoeren zonder dat hiervoor invoerrechten betaald moeten worden. Dus Nederlanders als we zijn, zien we dit als een groot voordeel. Voordat we op pad gaan bezoeken we dan ook enkele interessante websites in Frankrijk om ons te oriënteren. De meest bezochte sites zijn:
www.vin-savoie-ejf.fr en www.votrecaveliebherr.com.

Bewaren
Nadat we de wijn achter in onze auto, aanhangwagen, caravan of camper hebben vervoerd, moet deze eerst tot rust komen. Wanneer we echt serieus met wijn bezig zijn, dan hebben we uiteraard een wijnkelder of toch op zijn minst een wijnklimaatkast of een wijnbewaarkast. Doen we dit niet, dan kunnen we er op rekenen dat het voordeel wat we dachten te behalen te niet wordt gedaan. De wijn zal bij te warme dagen kapot gaan en het resultaat is dat u deze wijn dan weg gooit. Het bewaren van de wijn doet u het best op keldertemperatuur van 12C.

Als u geen wijnkast heeft, dan is het misschien zelfs verstandig om zo nu en dan een wijn te kopen in de supermarkt. Deze is ook niet duur, maar moet in ieder geval onder juiste omstandigheden worden bewaard. Zeker wanneer u ook nog champagne heeft gekocht en denkt deze jaren te kunnen bewaren, zit u helemaal fout. Het geld wat u uitgeeft aan de champagnes moet niet te bizar zijn. Drink de champagne op een serveertemperatuur van 5C en laat deze niet te lang liggen. 

Rode wijn laten liggen heeft alleen zin als de wijnboer dit heeft aangegeven. Mogelijk heeft u jonge wijnen die direct op dronk zijn. Alleen moet rode wijn wel op de juiste temperatuur worden geserveerd. Doorgaans is dit op 18C. Te koud is niet lekker en in een restaurant waar de fles continue op de bar staat (de huiswijn), daar kunt u er van uit gaan dat deze te warm is.