De populariteit van e-bikes lijkt niet meer te stoppen. De kwaliteit wordt steeds beter, de prijzen worden steeds lager. Naast standaard modellen zijn er ook speciale uitvoeringen. Zo kun je bijvoorbeeld een elektrische driewieler kopen voor extra stabiliteit. Waar kun je een elektrische fiets goedkoop bestellen en waar moet je op letten? Dat lees je op deze pagina!
Is een elektrische fiets goedkoop of duurkoop?Je ziet regelmatig in folders van supermarkten en andere grote winkelketens goedkope e-bikes staan. Zijn dat goede deals, of kun je beter naar iets anders uitkijken? Heel eenvoudig gesteld mag je van elektrische fietsen onder de duizend euro niet veel verwachten. Voor die prijs zal er altijd wel iets bezuinigd moeten worden, en dat zul je merken. Voor die prijs koop je doorgaans niet eens een standaard fiets van een gerenommeerd merk, laat staan een tweewieler met elektrische aandrijving. Dus let op met een elektrische fiets goedkoop aanschaffen, dat kan per gereden kilometer heel duur uitpakken!
De “safe” zoneLaten we heel ruim stellen dat je tussen duizend en drieduizend euro volop keuze hebt in goede e-bikes waar je veel kilometers op kunt maken zonder problemen. Dan letten we even niet op onverwachte situaties op de weg of foutief gebruik door de berijder. Toch is dat een flink marge, waar komt dit prijsverschil vandaan? Het merk speelt mee, maar dit zegt toch niet alles. Een Dutchebike zal meestal goedkoper uitvallen dan een Puch, die doorgaans weer goedkoper is dan een Sparta. Onderdelen zoals de versnelling en de accu worden doorgaans door externe bedrijven geleverd, daar zitten niet echt een verschil in. Wel zijn er verschillen in aandrijving, de accucapaciteit of het aantal versnellingen om maar enkele zaken te noemen. De aanwezigheid van een display en andere extra’s zijn ook van invloed op de totaalprijs. Met een luxere fiets zul je doorgaans ook meer kilometers maken, omdat je met meer plezier zult rijden.
Hoe snel mag je eigenlijk fietsen?Een elektrische fiets biedt een trapondersteuning tot aan 25 km/u. De motor werkt alleen wanneer je zelf trapt, je kunt er dus niet zonder trappen op fietsen. Dat is om e-bikes onder de wetgeving van fietsen te laten vallen. Je mag er gerust harder mee rijden als je daar de energie voor hebt. Verder gelden alleen verkeersborden zoals 50 km/u binnen de bebouwde kom en bijvoorbeeld 30 km/u in bepaalde zones. Maar als je op het fietspad het voor elkaar krijgt om met 50 km/u een bromfiets in te halen is dat volstrekt legaal. Maar na die eerste 25 km/u zul je het toch echt op eigen kracht moeten doen…
Meer wielen, beter fietsenWanneer je slecht ter been bent of op een andere wijze niet voldoende mobiliteit bezit om veilig op een e-bike te rijden, dan kun je ook een elektrische driewieler kopen. Het model lijkt veel op een normale fiets, maar dan met twee wielen aan de achterkant. Je hoeft dan bijvoorbeeld niet af te stappen bij een verkeerslicht. Je moet nog wel steeds trappen, maar je rijdt een stuk stabieler op de weg. Ook hiermee zul je gewoon op het fietspad moeten rijden, of op de rijbaan binnen de bebouwde kom wanneer er geen fietspad aanwezig is. Dit kan een alternatief zijn voor personen die een scootmobiel niet handig vinden, maar een snelle elektrische fiets ook niet zien zitten.
De accu maakt het verschilWil je een elektrische fiets goedkoop bestellen? Online kun je goede deals vinden, let wel op de actieradius. De accu bepaalt namelijk voor een aanzienlijk deel de prijs van aanschaf, een goedkoper type zal standaard een beperkte actieradius bezitten. Voor lange ritten door de vrije natuur adviseren we om toch iets meer uit te geven en een accu met hogere capaciteit te laten installeren. |
https://www.fastfuriousscooters.nl/elektrische-driewielers/ |