Jug Theo
Image default
Dieren

Waarom zijn katten zo dol op hun krabpaal?

Als u denkt aan katten en hun favoriete bezigheden is krabben waarschijnlijk een van de eerste dingen waar u aan denkt. Of het nu gaat om uw meubels of gordijnen, katten vinden het heerlijk om te krabben! Maar om uw huis mooi te houden en uw spullen te beschermen tegen schade, moet u uw katachtige vriend een geschikte krabpaal ter beschikking stellen. Niet alleen om ze te vermaken en hun drang om aan uw meubels te krabben te verminderen, maar ook voor hun algemene gezondheid en welzijn. In dit artikel bekijken we wat een goede krabpaal zo leuk maakt voor katten en waarom ze die verkiezen boven andere alternatieven.

Waarom willen katten krabben?

Laten we allereerst bespreken waarom katten eigenlijk krabben. Krabben is een instinctief gedrag voor katten dat meerdere doelen dient. Ten eerste helpt krabben bij het verwijderen van de buitenste laag van hun klauwen, die na verloop van tijd dof kunnen worden door de dagelijkse slijtage. Het helpt ook hun spieren te rekken en hun territorium te markeren door de geur van klieren op hun poten achter te laten – iets waarvan alle katten bij hun geboorte weten hoe ze dat moeten doen! Ten slotte biedt het hen mentale stimulatie in de vorm van een spel – iets waarvan elke kattenouder weet dat het ongelooflijk belangrijk is om katachtigen gelukkig en gezond te houden. Dus nu we weten waarom katten zo graag krabben, gaan we het eens hebben over wat een goede krabpaal zo aantrekkelijk maakt voor hen.

Wat maakt de krabpaal aantrekkelijk?

Ten eerste zijn er bepaalde texturen die een paal aantrekkelijker maken dan andere, zoals touw of sisal, die beide bevredigend ruw aanvoelen voor kattenpoten wanneer ze er aan krabben – ideaal als ze van stevig graven houden! Ten tweede zorgen meerdere lagen of niveaus op een paal voor interessantere klimmogelijkheden en bieden ze hoogtevoordelen voor degenen die dapper genoeg zijn om hun domein (of mensen!) te bewaken. Ten derde zorgt een schuine basis voor stabiliteit, zelfs bij intensief gebruik, en voor extra ontlasting van de armen en poten van de kat tijdens het rekken. Ten slotte is ook de grootte van belang! Een goede vuistregel is ervoor te zorgen dat de paal minstens twee keer zo hoog is als uw kat wanneer hij rechtop staat; op die manier kan hij zich flink uitrekken zonder zich zorgen te maken dat hij halverwege omvalt! Naast de mentale stimulans voor onze katachtige vrienden, heeft het gebruik van krabpalen ook verschillende fysieke voordelen.

 

Fysieke voordelen van krabpalen

Om te beginnen houdt het hun nagels gezond door regelmatig dode laagjes uit hun klauwen te verwijderen, wat voorkomt dat ze abnormaal lang of broos worden; iets wat erg belangrijk is als je dure dierenartsbezoeken wilt vermijden! Verder kan het gebruik van deze palen ook helpen om de spieren in zowel de voorpoten als de achterpoten te versterken door dynamische rektechnieken die worden uitgevoerd terwijl ze hogere plekken proberen te bereiken; goed nieuws als uw kat wat extra beweging nodig heeft na al die dutjes die ze elke dag doen! Tot slot – laten we ook de esthetiek niet vergeten; een speciale plek waar alle krassen worden gemaakt betekent minder kans op schade elders in huis!!!

 

Waar krabpaal neer zetten?

Nu we weten waarom katten zo dol zijn op krabpalen, is het tijd om onze kennis in praktijk te brengen en er een (of twee!) te kopen. Natuurlijk zijn er tegenwoordig veel verschillende soorten op de markt, variërend van torens met tapijt en houten ontwerpen tot kleinere matten – dus ongeacht de ruimte die u beschikbaar hebt, zou er iets geschikts voor u moeten zijn! Maar zoals altijd – zorg ervoor dat het model dat je kiest stevig genoeg is om regelmatig gebruik aan te kunnen zonder om te vallen; niemand wil een boze kat, toch?! En vergeet tot slot ook de plaatsing niet; probeer het model in de buurt van een vensterbank of ergens anders met veel natuurlijk licht te plaatsen (katten houden van zonlicht!) plus ergens uit de buurt van drukke gebieden zoals deuropeningen enzovoort (ze schrikken snel!) Met deze paar eenvoudige tips in gedachten zullen u en uw harige metgezel binnen de kortste keren samen gelukkig kunnen spinnen…

https://www.krabpaalwebshop.nl/