Jug Theo
Image default
Banen en opleidingen

Via de kantonrechtersformule heb je meer tijd voor het zoeken naar een baan

Je bent ontslagen, dat is natuurlijk een heel ernstige gebeurtenis in je leven, omdat je nu toch snel moet zorgen dat je een nieuwe baan hebt en je financieel ineens niet meer die zekerheid hebt die je had. Misschien heb je wel een gezin die je moet onderhouden en heb je een hoge hypotheek of een huur die je moet betalen. Niemand vindt het fijn om zijn of haar baan te verliezen, maar met de juiste manier van het ontslag kan je wel een tijd krijgen om te zoeken naar een nieuwe baan, waarbij je geen financiële risico’s loopt en geen nadelige gevolgen van het ontslag ondervindt. Via de opgestelde kantonrechtersformule zijn er allerlei regels omtrent het ontslag opgesteld waar werkgevers zich aan dienen te houden wanneer ze een werknemer gaan ontslaan. 

Ontslag

Als je ontslagen wordt dient jouw werkgever een verslag op te stellen waarin alle zaken staan omtrent het ontslag en ook het bedrag dat je nog mee krijgt wanneer je het veld moet verlaten. Iedere werkgever is dit verplicht aan een werknemer wanneer deze eruit wordt getrapt, maar hoeveel is dat dan en waar heb je recht op? Door middel van de kantonrechtersformule wordt er een bepaalde manier aangenomen waarmee kan worden bepaald wat het bedrag is dat jij hoort te krijgen wanneer je ontslagen wordt door je werkgever. 

Hoe werkt de kantonrechtersformule?

De formule heeft betrekking op het aantal jaren dat je in een onderneming hebt gewerkt. Helaas is de kantonrechtersformule niet heel lang geelden aangepast en is dit een lager bedrag geworden dan dat dit voorheen was. Nu krijg je nog maar een derde van een maandsalaris voor ieder jaar dat je ergens hebt gewerkt. Dat betekent dat je dus 1 heel maandsalaris maar krijgt voor een tijd van werken voor deze werkgever van een periode van 3 jaar.