Jug Theo
Banen en opleidingen

Wat zijn mijn rechten omtrent een ontslagvergoeding?

U heeft vast wel eens van de term ontslagvergoeding gehoord, maar wat dit begrip nou precies inhoudt weet menig burger toch niet precies. Zolang u zelf niet met een ontslagvergoeding te maken krijgt, is het ook niet zo gek dat u niet precies weet wat het inhoudt, het heeft immers geen betrekking op uw persoonlijke situatie. Maar wat nu als u ineens voor een ontslag komt te staan? In zo’n situatie is het toch handig dat u weet wat uw rechten zijn. In geval van een ontslag komt er al genoeg op u af, fijn is het dan in ieder geval als u voor uw eigen belangen op kunt komen.

Wat is een ontslagvergoeding nu eigenlijk?

Een ontslagvergoeding wordt in de volksmond ook wel het afkopen van de werknemer of een oprotpremie genoemd. De definitie van het woord ‘’ontslagvergoeding’’ is eigenlijk al in het woord zelf gelegen, namelijk: het krijgen van een vergoeding bij uw ontslag. Wanneer u wordt ontslagen, is een werkgever in bepaalde gevallen verplicht om u een vergoeding te betalen bij ontslag. U kunt het zien als een financiële compensatie voor het ontslag. Hoe hoog een vergoeding moet zijn, hangt volledig van de situatie af. Een minimum voor de vergoeding is wettelijk vastgelegd. Wanneer u een ontslagvergoeding wordt aangeboden, is het dus ook raadzaam te onderzoeken of het bedrag wel voldoet aan de wet.

U bent ontslagen, hoe nu verder?

Wanneer u voor een ontslag komt te staan, is dit altijd en vervelende situatie. Het verliezen van uw baan brengt vaak financiële onzekerheid met zich mee wat weer kan zorgen voor fysieke en mentale klachten ten gevolge van de stress. In veel gevallen heeft u in geval van ontslag recht op een ontslagvergoeding van uw werkgever. Deze vergoeding kan u in de eerste periode wellicht ietwat rust verschaffen, daar u ondanks werkloos te zijn toch enigszins financiële zekerheid heeft vanwege de vergoeding. Wanneer u in geval van ontslag niet goed weet wat uw rechten zijn, is het slim dit zelf uit te zoeken of dit door een jurist voor u te laten doen.