Jug Theo
Image default
Woning en Tuin

Wat is een aardpen?

Een aardpen is een stalen massieve staaf met een koperen massieve geleider. Deze geleider is 25 of 50mm². Een aardpen zorgt voor een verbinding tussen de aarde en het lichtnet. Een aardpen wordt in de grond geslagen. 

Sinds midden jaren 70 is een goed aangesloten aardpen is verplicht in de meterkast en essentieel voor aardingsinstallaties. Een aardpen voorkomt overspanning, overspanning kan onder andere ontstaan door kortsluiting of blikseminslag. De ontsnappende stroom wordt de aarde in geleid door de aardpen. Hierdoor wordt voorkomen dat elektrische apparaten en gebouwen geen schade oplopen bij overspanning. 

Voordat een aardpen de grond ingeslagen wordt moet de lengte van de aardpen bepaald worden. De lengte van de aardpen heeft te maken met de grondsoort. In de bodem zitten verschillende lagen, bijvoorbeeld zand, grond of steen. Niet alle bodemlagen zijn geschikt als aardingsmateriaal. Steen geleid weinig stroom waardoor de aardpen niet alleen in steen geslagen kan worden. De aardpen moet diep genoeg in de grond geslagen worden zodat er een laag bereikt wordt die wel stroom kan geleiden. Vaak worden er daarom meerdere aardpennen op elkaar aangebracht.

Hoe lager de weerstand van de aardpen, hoe beter deze de elektriciteit geleidt. Een aardpen mag maximaal een weerstand van 160 ohm hebben maar de meeste aardpennen hebben een weerstand van rond de 50 ohm. Om deze weerstand te bereiken wordt een aardpen voor een woning in de meeste gevallen zo’n zes meter de grond ingedreven. 

Het slaan van een aardpen en deze aansluiten op het elektrisch circuit is niet iets wat je zelf kunt doen. Geadviseerd wordt deze installatie uit te laten voeren door een erkend professional.

 

https://www.aardnet.nl/aardpen_slaan