Jug Theo
Recreation / Food

Hoe wordt hout gemaakt en gebruikt

Houtenplanken worden veel gebruikt in het bouwen van bijvoorbeeld tuinmeubilair, steunpilaren, interieur en de constructie van het dak. Dat is niet gek, aangezien hout een sterk materiaal is, er veel soorten en kleuren van bestaan en stijlvol uit kan zien. Maar hoe word hout eigenlijk gemaakt? En hoe kan je dat hout dan gebruiken in het bouwen van bijvoorbeeld een tuinbank? In dit artikel lees daarover.

 

Ontstaan van hout

Ten eerste moet er een boom gekapt worden. Een boom bestaat overigens zowat geheel uit hout. Eenmaal gekapt, zaagt een houtzager er een vorm uit. Dat kan op twee manieren gebeuren. De eerste methode is door het hout te schulpen. Schulpen is het zagen in de lengterichting van het hout waardoor je dus met de vezel mee zaagt. De andere manier heet afkorten en is het zagen in de breedterichting. Oftewel dwars over de vezels van het hout heen. Ook maakt het uit welk deel van de boom je zaagt. Zo is de buitenrand erg zacht en wordt spinthout genoemd. Tegenovergesteld is de kern, wat erg hard is. Hiervan worden dan ook vooral hout gemaakt wat je kent van de bouw.

 

Tekort aan bomen

Tegenwoordig worden er te veel bomen gekapt, waardoor dit een oneven effect heeft in het klimaat. Naast het kappen van bomen zijn bosbranden ook een grote oorzaak van het bomen tekort. Tegenwoordig heb je een heel grootte bosbrand in Australië.

 

Constructie doormiddel van hout

Zoals hierboven is omschreven wordt hout door zijn vele voordelen veel gebruikt in de bouw van meubilair en constructies van huizen. Hout kan namelijk doormiddel van Woodies schroeven aan elkaar worden gemonteerd. Deze schroeven zijn special bedoelt voor houten gelegenheden en zijn in elke bouwgigant te vinden. Daarnaast zijn Torx schroeven een goed alternatief om hout of spaanplaten te schroeven. Kortom door beiden schroeven te gebruiken kan het materiaal ‘hout’ gebruikt worden in de bouw.

https://www.bnvtools.nl/