Inmiddels zit al meer dan de helft van Nederland 3 maanden thuis. Van dagelijkse structuur was niet meer te spreken en veel huishoudens moesten even opnieuw re-organiseren. Niet alleen bij de zorg kwam de werkdruk vele malen hoger te liggen, maar ook binnen de huishoudens kwam deze hoger te liggen. Van ouders werd namelijk verwacht dat ze naast hun eigen baan ook voor juf/meester moesten gaan spelen. De corona-crisis vroeg en vraagt nog steeds veel flexibiliteit van de mensen.
Het was dan ook even schakelen om in maart in quarantaine te moeten en niet meer de normale werkzaamheden te kunnen verrichten zoals men dat gewend is. De werkdruk kwam hoger te liggen, bejaardentehuizen en verzorgingshuizen gingen sluiten voor familie en vrienden, veel alleenstaande mensen zaten alleen in quarantaine, sportclubs moesten sluiten waardoor mensen niet meer hun hoofd even leeg konden maken en de jeugd moest opeens thuis les gaan volgen waarbij ook zij niet veel sociale contacten meer hadden. Al deze factoren kunnen leiden tot psychische problemen.
Naast het vele werk wat ouders en andere werknemers erbij kregen, is de werkdruk in de zorg abnormaal gestegen. Zij moesten opeens dealen met overvolle IC’s, een gebrek aan mondkapjes en niet normaal veel besmettingen. Daarnaast moesten zij ook nog hun ‘normale’ werk blijven doen. Gelukkig sprongen er veel mensen vanuit heel Nederland bij om de zorg een handje te helpen. Een gevolg van zo’n langdurige crisis is dat veel artsen en verpleegkundigen overuren maakten en erg vermoeid waren. De zorg had zich prima voorbereid op een crisis als deze, maar niemand had verwacht dat het aantal besmettingen zo enorm zou stijgen. Een lange periode van overwerken kan lijden tot oververmoeidheid en zelfs tot burn-out klachten. Een burn-out behandeling zou je er dan weer snel bovenop kunnen helpen. |
https://piekerpoli.nl/ |